De behandeling van dossiers in het kader van de omgevingsvergunningen zorgt voor een werklast bij het gemeentebestuur. Om de wettelijke procedures correct te volgen, dient de gemeente te investeren in hardware, software en personeel. Door de invoering van een retributie per dossier recupereert de gemeente een deel van de door haar gemaakte kosten.
Gelet op de jaarlijks stijgende kosten en de bijhorende uitdaging om een financieel evenwicht te bereiken, worden in de tarieven van de retributiereglementen ook prijsstijgingen verwerkt en vastgelegd voor de gehele meerjarenplanning.
De gehanteerde tarieven variƫren naargelang de werklast voor de gemeente en naargelang de kosten die moeten worden gemaakt om de dienstverlening uit te voeren.
Omwille van het algemeen en/of maatschappelijk doel van beschutte werkplaatsen, sociale huisvestingsmaatschappijen, openbare besturen en dierenopvangcentra, krijgen zij een vrijstelling van retributie.
Door de huidige PFAS problematiek dient, afhankelijk van de locatie, de uitvoerder het grondwater te laten analyseren op PFAS. Indien de VLAREM II normen worden overschreden, moet er een omgevingsvergunning worden ingediend om PFAS houdend grondwater te kunnen lozen. Voor civiele bouwwerken zorgt dit voor hoge meerkosten. Daarom wordt er een vrijstelling voorzien voor de retributie voor het indienen en behandelen van aanvragen voor het lozen van PFAS houdend grondwater bij bronbemaling voor de uitvoering van particuliere bouwwerven.
Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, meermaals gewijzigd;
Het decreet van 18 mei 1999 op de Ruimtelijke Ordening, meermaals gewijzigd;
Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014;
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 177 betreffende het debiteurenbeheer;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 betreffende de meldingsplichtige handelingen ter uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van de handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2017 tot wijziging van diverse besluiten naar aanleiding van de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning;
Het gemeenteraadsbesluit van 25 augustus 2022 betreffende "Retributiereglement op aanvragen en/of meldingen van een omgevingsvergunning.
De algemene commissie geeft positief over de wijzigingen aan het retributiereglement op aanvragen en/of meldingen van een omgevingsvergunning.