Terug
Gepubliceerd op 16/10/2024

2024_CBS_01258 - Brownfieldconvenant: project 271 - site Van Laere - opstarten onderhandelingen: kennisname.

college van burgemeester en schepenen
di 08/10/2024 - 13:30 collegezaal, Binnenplein 1, 2070 Zwijndrecht
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

André Van de Vyver, burgemeester; Bruno Byl, schepen; Denise Melis-De Lamper, schepen; Veerle Beernaert, schepen; Steven Vervaet, schepen; Dennis Van den Broeck, adjunct-algemeendirecteur

Verontschuldigd

Ann Van Damme, schepen; Ilse Weynants, algemeen directeur

Secretaris

Dennis Van den Broeck, adjunct-algemeendirecteur

Voorzitter

André Van de Vyver, burgemeester

Stemming op het agendapunt

2024_CBS_01258 - Brownfieldconvenant: project 271 - site Van Laere - opstarten onderhandelingen: kennisname.

Aanwezig

André Van de Vyver, Bruno Byl, Denise Melis-De Lamper, Veerle Beernaert, Steven Vervaet, Dennis Van den Broeck
Stemmen voor 5
Bruno Byl, Veerle Beernaert, Steven Vervaet, Denise Melis-De Lamper, André Van de Vyver
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_CBS_01258 - Brownfieldconvenant: project 271 - site Van Laere - opstarten onderhandelingen: kennisname. 2024_CBS_01258 - Brownfieldconvenant: project 271 - site Van Laere - opstarten onderhandelingen: kennisname.

Motivering

Motivering

De Vlaamse Regering wenst de herontwikkeling van verlaten bedrijventerreinen (zogenaamde brownfields ) te stimuleren en te faciliteren door het afsluiten van convenanten met projectontwikkelaars en investeerders in overeenstemming met het brownfielddecreet van 30 maart 2007.

Via zo’n convenant krijgen projectontwikkelaars en investeerders een aantal juridisch - administratieve en financiële voordelen bij de ontwikkeling van braakliggende en onderbenutte bedrijventerreinen. De convenant geeft het grote, globale kader weer om een brownfieldproject te realiseren. Art 2 en 3 zijn voor elke convenant anders en beschrijven het concrete project. De overige artikels zijn standaard hetzelfde voor alle convenanten. De convenant heeft een duur van 10 jaar (kan verlengd worden). Betrokken partijen richten een stuurgroep op met het oog op de realisatie van het project. De convenant vermeldt de betrokken partijen die gebonden zijn aan de uitvoering ervan en hun respectievelijke verbintenissen.

De onderhandelingen met de verschillende administraties die de ondertekening van een convenant voorafgaan en die bij de realisatie van het project betrokken kunnen zijn en hierbij beslissingen moeten nemen kunnen volgende partijen zijn:

  • Het gemeentebestuur.
  • Het provinciebestuur (eventueel).
  • De betrokken Vlaamse administraties (OVAM, Ruimte & Erfgoed, Wegen en Verkeer, …).
  • Eventuele betrokken federale administraties.
  • De Lijn, de NMBS, … 
  • Private partijen.
  • ...

Het afsluiten van een convenant maakt de onderhandelingen eenvoudiger. Om projecten ook financieel een betere haalbaarheid te geven, kunnen goedgekeurde brownfieldprojecten ook rekenen op een aantal bijkomende voordelen:

  • Een vrijstelling van de registratierechten op overdrachten van gronden.
  • Een vrijstelling van de financiële zekerheid in het kader van een sanering.
  • Een specifieke procedure voor het onteigenen van essentiële gronden.

Om praktische redenen, worden de onderhandelingen voor het tot stand komen van een brownfieldconvenant geleid door een door de Vlaamse Regering aangeduide onderhandelaar. De onderhandelaars maken ook deel uit van de brownfieldcel en volgen het verloop van de brownfieldprojecten ook verder op zodra er een convenant is ondertekend. Het Agentschap Ondernemen zorgt voor de administratieve ondersteuning van het hele proces. Ieder ingediend project krijgt een medewerker van het agentschap toegewezen, welke tevens als contactpersoon kan dienen voor de projectontwikkelaars.

In het kader van de 14de oproep (2023 - 2024) tot brownfieldontwikkeling, ontving het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de projectonwikkelaar Revive NV een aanvraag tot het opstarten van onderhandelingen voor een brownfieldconvenant voor de site Van Laere te Zwijndrecht. Revive voegde bij haar aanvraag een verklaring toe van kennisname van de aanvraag door het lokale bestuur (zie bijlages).

De aanvrager gaat uit van een economisch programma, met groenblauwe inbedding en open leggen van de Scheibeek. Op dit moment is Hofkouter NV eigenaar van 2 percelen, samen goed voor 76.767 m², die het projectgebied omvatten (zie bijlage). Ackermans & van Haaren (AvH), meerderheidsaandeelhouder van Hofkouter NV, eigenaar van de site, heeft Revive NV uitgekozen als exclusieve partner en expert om deze percelen te herwaarderen en herontwikkelen. De ambitie van de gesprekken tussen de partijen is om op korte termijn een overdracht te realiseren waarbij de kopers een joint venture zullen oprichten om deze urban void te herontwikkelen en nieuw leven in te blazen.

Door de historische activiteiten van het eerder gevestigde bouwbedrijf werden verschillende bodemverontreinigingen veroorzaakt, dewelke reeds deels gesaneerd werden. In september 2023 werd er een OBO opgemaakt, rekening houdend met een bestemming als industriegebied zonder wijziging in gebruik van het terrein. Uit het OBO blijkt dat er nog steeds verhoogde concentraties aan verontreiniging aanwezig zijn, deze worden in het besluit als volgt samengevat:

  • Minerale olie in het vaste deel van de aarde ter hoogte van de voormalige ondergrondse diesel- en gasolietanks (restverontreiniging 1).
  • Benzeen in het grondwater ter hoogte van de voormalige ondergrondse diesel- en gasolietanks (restverontreiniging 2).
  • Zware metalen, minerale olie en PAK’s in het vaste deel van de aarde verspreid over het terrein (ophooglaag) (verontreiniging 5).
  • Zware metalen in het grondwater verspreid over het terrein (ophooglaag)(verontreiniging 6).
  • VOCl in het grondwater ter hoogte van de voormalige opslag van trichlooretheen (verontreiniging 7).
  • Lood in het grondwater ter hoogte van de voormalige ondergrondse benzine- en dieseltanks (verontreiniging 8).
  • VOCl in het grondwater ter hoogte van de garagewerkplaats (verontreiniging 10).
  • Het kadastraal perceel wordt als asbestverdacht beschouwd omwille van de aanwezigheid van puin van ongekende herkomst onder de verharding. Er werd een asbestfragment vastgesteld. Er wordt voor geopteerd om de asbestverdachte laag onder verharding niet te onderzoeken en als asbestverdacht catalogeren. Uitgaande van een worst-case scenario is er voor de asbestverontreiniging (die voldoende afgedekt is en blijft) geen sprake van een humaan noch van een verspreidingsrisico.

Op vandaag voorziet Revive NV bijkomend bodemonderzoek uit te voeren om deze verontreinigingen beter in kaart te brengen. Afhankelijk van de uitkomst van toekomstige bodemonderzoeken zal het ontwikkelingsplan afgestemd moeten worden op de verontreinigingstoestand en omgekeerd. Tot slot valt de site binnen een contour van 5 km van de 3M-fabriek. Het terrein is dus mee opgenomen in het sitebesluit ‘PFAS 3M Zwijndrecht’ waardoor er vermoedelijk een impact is op de leefomgeving van toekomstige bewoners, gezondheids- en milieurisico’s (bodem, water, lucht, natuur), economische activiteiten en bouwprojecten. Deze complexiteit, en het voortschrijdende inzicht omtrent de impact van PFAS, zorgt voor een bijkomende complexiteit voor het project.

De hoofdfocus voor de herontwikkeling ligt nadrukkelijk op het behoud van economische activiteiten, meer bepaald KMO’s en kleinere maakbedrijven. Er wordt ontwerpmatig onderzocht welke andere beperkte functies verenigbaar zijn met het economisch programma. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht aan een beperkte hoeveelheid kantoren of services en enkele atelierwoningen. Dit wordt verder in het ontwerptraject onderzocht.

Het aanvraagdossier werd aan een evaluatie onderworpen:

  • Het dossier is volledig - o.a. is een verklaring van kennisname van het project door het gemeentebestuur bij de aanvraag gevoegd.
  • De afbakening van het projectgebied is op 21 mei 2024 in het Belgisch Staatsblad verschenen. Er werden geen bezwaarschriften ontvangen.
  • De aanvraag is op 14 mei 2024 mondeling toegelicht.
  • Het dossier is getoetst aan de in de 14de oproep vooropgestelde ontvankelijkheids - en gegrondheidscriteria.

De minister bevoegd voor Economie heeft op 8 juli 2024 het dossier ontvankelijk en gegrond verklaard. Tijdens de beoordeling werden volgende aandachtspunten geformuleerd, die aan bod dienen te komen tijdens de onderhandelingen:

  • Aanpassing van het projectgebied conform eigendomsgrenzen met Lantis.
  • Maximaliseren van het ruimtelijk rendement voor economie, waarbij woonfuncties ondergeschikt zijn. Bij de inrichting dient nagegaan te worden dat de geluidsbelasting in de woonwijk ten noordwesten van de site kan dalen.

Aan het college wordt gevraagd om kennis te nemen van deze aanvraag om de nodige onderhandelingen op te starten tot het afsluiten van een brownfieldconvenant voor het project 271 - Site Van Laere te Zwijndrecht.

Juridische grond

Het decreet betreffende de Brownfieldconvenanten dat op 30 maart 2007 door het Vlaamse Parlement werd goedgekeurd en op 19 juni 2007 in werking trad.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van een aanvraag van projectontwikkelaar Revive NV tot het opstarten van onderhandelingen voor een brownfieldconvenant voor de site Van Laere te Zwijndrecht.


Bijlagen

  • Bijlage 1 ZVL_ENV_Form_aanvraagformulier_oproep 14.pdf
  • 271_Zwijndrecht Van Laere_eigendommen_v2.pdf
  • Bijlage 7 ZVL_ENV Verklaring lokaal bestuur kennisname aanvraag.pdf
  • brownfieldconvenant project 271 Zwijndrecht - Van Laere.pdf