Zestig procent van onze energiebehoefte gaat naar warmte. Bij huishoudens loopt dat zelfs op tot 80%. Die warmtebehoefte wordt vandaag vooral ingevuld met fossiele brandstoffen. Maar we willen onze warmte duurzaam en hernieuwbaar produceren.
Met behulp van een warmteplan kunnen we de transitie naar duurzame en hernieuwbare warmte in gang zetten. Door het ondertekenen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact hebben we ons geëngageerd om hiermee aan de slag te gaan. Via een warmteplan worden de mogelijke opties behandeld zodat de omschakeling naar duurzame warmte stap voor stap kan gebeuren.
De provincie Oost-Vlaanderen heeft studiebureau Sweco aangesteld om de gemeenten ondersteuning te bieden bij de opmaak van een lokaal warmteplan. Dit warmteplan werd door Sweco opgemaakt in overleg met de gemeentelijke werkgroep. Daarnaast vond ook een stakeholderoverleg plaats. Het plan werd ontwikkeld zoals omschreven in de warmtegids, opgemaakt door VVSG en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.
In de algemene commissie van 4 december werd het plan toegelicht door studiebureau Sweco. Er wordt aan de gemeenteraad gevraagd om het warmteplan Zwijndrecht goed te keuren.
De gemeenteraad keurt het warmteplan Zwijndrecht goed.