De gemeente kan een retributie vragen voor de aanvraag van een voornaamswijziging. De procedure tot voornaamswijziging brengt voor de gemeente bijkomende administratieve inspanningen met zich mee. Om de administratieve kosten te dekken, is het wenselijk een retributie te innen. De financiële drempel moet zorgen voor een overwogen, éénmalige beslissing om impulsieve reacties die een administratieve overlast bezorgen, te beperken. Aan transgenders mag wettelijk slechts 10% gevraagd worden van het vastgestelde retributiebedrag.
Aanvragen tot voornaamswijziging voor vreemdelingen die de Belgische nationaliteit aanvragen en niet over een voornaam beschikken, moeten gratis behandeld worden. Naar aanleiding van de fusie worden de prijzen voor een voornaamswijziging het best op elkaar afgestemd, zodat de burger vanaf 1 januari 2025 op elke locatie in de nieuwe fusiegemeente dezelfde prijs betaalt.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 177 betreffende het debiteurenbeheer;
Het Burgerlijk Wetboek van 21 maart 1804, artikel 370/1;
Het Wetboek van de Belgische nationaliteit van 28 juni 1984, artikel 15 en 21;
De wet van 25 juni 2017 tot hervorming van regelingen inzake transgenders wat de vermelding van een aanpassing van het geslacht in de akten van de burgerlijke stand en de gevolgen hiervan betreft;
De wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en bepalingen met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing;
De omzendbrief van 11 juli 2018 betreffende de wet van 18 juni 2018, houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en bepalingen met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing, waarbij de bevoegdheid inzake verandering van voornamen wordt overgedragen aan de ambtenaren van de burgerlijke stand en de voorwaarden en de procedure ervan worden geregeld.
De gemeenteraad keurt het reglement, zoals toegevoegd in bijlage, goed.