Dossiergegevens
ABRAM NV met adres Kapellestraat 117 te 8020 Oostkamp heeft op 31/05/2024 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij Departement Omgeving met referentie OMV_2024071558 en gemeentelijk dossiernummer O/2024/208 voor:
De aanvraag omvat:
De locatie van de aanvraag is Krijgsbaan 241, 2070 Zwijndrecht en heeft de kadastrale omschrijving Zwijndrecht 1ste afdeling, sectie B nrs. 0529 W en 0529 V en Beveren 9de afdeling, sectie F nrs. 0531, 0530 B en 0530 A. De aanvraag werd ingediend op 31/05/2024 en volledig en ontvankelijk verklaard op 03/09/2024. Conform art. 13 van het BVR d.d. 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet betreffende de omgevingsvergunning volgt het dossier de gewone procedure. Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd. Bij deze aanvraag werden adviezen gevraagd. Conform art. 8 van het Gemeentewegendecreet dient de aanvraag in kader van de zaak van de wegen te worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De uiterste beslissingsdatum van het dossier is 15/02/2025.
Voorwerp van de aanvraag
De aanvraag omvat volgende stedenbouwkundige handelingen:
Op grondgebied Zwijndrecht:
Op grondgebied Beveren:
Volgende werken hebben betrekking op de zaak der wegen:
De wegenis die onderdeel is van de aanvraag blijft privatief maar krijgt een openbaar karakter. Voor het grondgebied Zwijndrecht gaat dit over een klein gedeelte van de doorsteek voor trage weggebruikers die uitkomt op de Krijgsbaan. Dit is een erfdienstbaarheid met recht van overweg. Volgens de aanvrager is er geen rooilijnplan van toepassing vermits er geen effectieve overdracht van wegenis naar de gemeente gebeurt en de wegenissen privatief blijven, met openbaar karakter. Een recht van doorgang zou volgens hen voldoende zijn. Departement Omgeving verklaarde het dossier volledig zonder rooilijnplan. Aangezien de gemeente Zwijndrecht niet de vergunningverlenende overheid is van dit dossier en enkel adviserend, is de gemeente niet bevoegd om bijkomende informatie met betrekking tot de zaak der wegen op te vragen. Omdat er sprake is van wegenis met openbaar karakter, is de gemeenteraad bevoegd. Het gemeentewegendecreet (GWD) voorziet de mogelijkheid om een geïntegreerde procedure toe te passen, waarbij de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg onderdeel kan zijn van een omgevingsvergunningsaanvraag. Deze mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan conform artikel 12 § 2 GWD. Het plan ‘recht van openbare overweg’ in de bijlage geeft een duidelijk beeld van de locatie en aanleg van de trage weg en kan volstaan om een beslissing te nemen over de zaak der wegen.
Motivering
Volgens de aanvraag krijgen de op te richten bedrijfsverzamelgebouwen op grondgebied Beveren hun ontsluiting door een gevestigde erfdienstbaarheid ‘recht van doorgang’ via de Schaarbeekstraat, niet via de Krijgsbaan. In samenspraak met AWV blijkt dit de meest verkeersveilige oplossing te zijn. Deze wegenis blijft privatief maar krijgt een openbaar karakter. Bijkomend wordt een doorsteek voor trage weggebruikers voorzien vanuit de Krijgsbaan naar de Schaarbeekstraat. Deze trage weg ligt deels op grondgebied Zwijndrecht. In geval van calamiteiten kan deze doorsteek ook gebruikt worden door de hulpdiensten. Deze doorsteek is 4m breed t.b.v. wagens van de hulpdiensten. De beide uiteinden van deze weg zijn in het midden afgeschermd met een verwijderbaar paaltje (enkel weg te nemen door de hulpdiensten) zodat dit in hoofdzaak een trage doorgangsweg blijft voor fietsers en wandelaars. Deze trage weg is weliswaar gelegen op private grond, maar zal omwille van het wenselijke openbare karakter aangeduid worden als privaat met publiek karakter.
Deze werken werden voorafgaandelijk besproken met de gemeente. De impact op de goede plaatselijke aanleg op grondgebied Zwijndrecht is quasi nihil.
Zie verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
In het kader van artikel 41 van het Decreet lokaal bestuur, artikel 8 van het Decreet houdende de gemeentewegen en artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (herhaaldelijk gewijzigd), vraagt het college van burgemeester en schepenen aan de gemeenteraad om in het kader van de zaak der wegen een beslissing te nemen over het voorliggend ontwerp van wegenis en de voorgestelde weguitrusting.
De gemeenteraad neemt kennis van de zaak der wegen voor de omgevingsvergunning aangevraagd door ABRAM NV met adres Kapellestraat 117 te 8020 Oostkamp, met referentie OMV_2024071558 en gemeentelijk dossiernummer O/2024/208 voor het bouwen van nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen, handelspand en HS-cabine na afbraak bestaande bebouwing en gaat akkoord dat de nieuw aan te leggen trage verbinding een openbaar karakter krijgt maar onder het beheer van de aanvrager en vervolgens uitbater of eigenaar valt.